Jak si vybrat nejlepší manželskou postel a nedělat chyby

Manželská postel musí být krásná, pohodlná a designová - abyste při jejím výběru neudělali chybu, přinášíme několik tipů.

Zařizování domácnosti je vždy delikátní záležitost, zejména pokud jde o ložnici. Tato místnost musí odrážet náš osobní vkus a manželská postel je nepochybně prvkem, který více než kterýkoli jiný vyjadřuje osobnost člověka žijícího v bytě.

Při výběru správného lůžka je třeba vzít v úvahu různé faktory: velikost místnosti, umístění oken (a tím i osvětlení), přičemž nikdy nesmíme opomenout svůj vkus. Myslet si, že výběr manželské postele je složitý, je omyl; stačí prozkoumat několik aspektů a její koupě se stane hračkou.

Velikost ložnice


Před výběrem manželské postele je třeba analyzovat prostor, který je v ložnici k dispozici, a místo, kam ji umístit. Obvykle se nachází u stěny a dále od okna, aby se zabránilo přímému světlu nebo vnějšímu hluku. Kromě toho musíme mít kolem postele alespoň 60 cm volného prostoru, abychom mohli pohodlně procházet a otevírat dveře skříně.

Rozměry manželské postele


Možnost snadného pohybu v místnosti je velmi důležitá, takže velikost postele hraje zásadní roli, protože musí kombinovat pohodlí a praktičnost. Na trhu jsou různé modely:

  • Francouzská manželská postel: rozměry 140 x 200 cm
  • Manželská postel velikosti Queen: vhodná pro ty, kteří chtějí pohodlný a velký model, rozměry jsou 150 x 200 cm.
  • Standardní manželská postel: kdo má normální velikost pokoje, může si zakoupit tento typ velké postele 160 x 200 cm.
  • Manželská postel King-size: ideální pro velké pokoje, velikost je obvykle 180 x 200 cm.

Modely manželských postelí


Výběr postele by se měl řídit nejen velikostí, ale také modelem, a na trhu jsou různé modely:

  • Nízká manželská postel: typická pro orientální země, je ideální pro relaxaci, dřevěný rám je nezbytný a často se kombinuje s nízkou matrací nebo futonem.
  • Skládací manželská postel: v garsoniérách je nejlepším řešením, jak skloubit design a praktičnost - je ideální pro minimalizaci nepořádku, aniž byste se něčeho vzdali. Vloží se do skříně s můstkem a jednoduchým gestem ji lze otevřít nebo zavřít; navíc má tu výhodu, že usnadňuje úklid, protože na posteli není žádný nepořádek.
  • Postel s baldachýnem: nejklasičtější z postelí, která byla velmi módní na přelomu století, je ideální, pokud jsme milovníky romantického stylu. Aby nábytek nebyl tak těžký, můžeme dřevěný rám a potahovou látku nahradit železnou postelí se závěsy z lehké tkaniny.
  • Manželská postel s úložným prostorem: tento model je ideální do malých místností, protože pod matrací a dřevěnými rošty podstavce postele se skrývá velký prostor pro uložení ložního prádla nebo oblečení. Díky hydraulickému pístovému systému stačí zvednout rám a máme vše, co potřebujeme.
  • Manželská postel se zásuvkami: na rozdíl od postele s úložnými kontejnery má po stranách zásuvky, které poskytují stejnou kapacitu jako předchozí, ale v tomto případě musíme brát v úvahu dostupný boční prostor, který nesmí být menší než 35/40 cm.

Materiály dvoulůžkové postele


Postele se vyrábějí z různých materiálů a hodně záleží na vkusu - nejčastěji z borovice, buku a jedle. Další klasikou je kované železo, které je sice dražší, ale zato máte jistotu, že se jedná o designový kus nábytku.

Důležitost čela a nohou manželské postele


Manželskou postel lze obohatit o dva doplňky: čelo a nožní čelo. Ty první měly původně pouze funkci zkrášlení, postupem času a stále menšími místnostmi se staly platnou náhradou nočních stolků, na které lze umístit lampy a drobné předměty. Například modely s úložným prostorem na boční straně mají malé poličky, na které lze umístit hodiny nebo knihy. Naproti tomu podnož má čistě estetickou funkci a slouží k dokreslení obrysu postele. Typické pro kovové postele, zabírá místo, a proto se nedoporučuje do malých místností.