Jak vybrat komodu do ložnice na povlečení a oblečení?

Jestliže je obývací pokoj tváří domu, ložnice je možná duší domu. Není často navštěvována cizími lidmi, nesnáší žádný povyk a právě zde mohou být její obyvatelé sami sebou. Proto je v tomto prostoru důležitý každý detail: od barvy stěn až po nábytek. Komoda v moderním interiéru není věcí prvořadé potřeby, ale pokud to prostor dovolí, vyplatí se komodu pořídit. Plní mnoho funkcí a dodává místnosti jedinečné kouzlo. Odborníci ze společnosti TOTO Nábytek pro vás připravili tipy, jak vybrat ideální komodu do vaší ložnice.

Co je to komoda a jak se liší od běžné šatní skříně?

komoda do ložnice zaiken1

Komoda znamená ve francouzštině "pohodlný". Obvykle se vyrábí ve výšce pasu a slouží k ukládání oblečení, nejčastěji spodního prádla a ponožek. Často se používá k uložení lůžkovin, doplňků, knih a věcí, které by měly být vždy po ruce. Díky několika zásuvkám se snadno vyhnete nepořádku: každá věc má své místo.

Pokud jste zvyklí věci věšet, komoda vám šatní skříň plně nenahradí. I když moderní katalogy nabízejí provedení s malým šatním prostorem. Chcete-li uložit věci ve složené podobě, komoda bude jistě důstojnou alternativou ke skříni a dokonce poskytne více možností využití. Zřejmou výhodou tohoto kusu nábytku je, že komoda šetří místo a opticky odlehčuje interiér. To je důležité zejména v případě, že je místnost malá.

Komodu lze kdykoli přemístit na jiné místo, aniž by bylo nutné použít pomocníka. Je také pohodlná a snadno se montuje, na rozdíl od šatní skříně, kterou vzhledem k jejím rozměrům nemůže sestavit jedna osoba.

Komoda je vhodným nástrojem pro velké rodiny: každý bude mít svůj vlastní prostor pro osobní věci. Může ji používat i dítě, protože zásuvky začínají od podlahy. A pokud nechcete, aby je dítě otevíralo, můžete dvířka opatřit zámky.

vincent

Kromě toho, že je moderní komoda kompaktní a prostorná, má ještě jednu důležitou výhodu - je multifunkční: může sloužit jako noční stolek, toaletní stolek, televizní stolek a dokonce i jako místo pro pohodlné přebalování dítěte!

A se správnou fantazií se z komody může stát výrazný dekorativní prvek místnosti: desku stolu lze ozdobit vázami, figurkami a lampičkami. Nezapomeňte ani na stěnu nad komodou: skvěle by zde vypadala zrcadla, nástěnné hodiny, obrazy nebo celá fotogalerie.

Pokud jste se již rozhodli, že se bez takto chytře navrženého užitkového předmětu neobejdete, zbývá jen vybrat model.

Typy komod

Výrobci moderního nábytku nabízejí širokou škálu komod, které vyhovují každému vkusu a rozpočtu. Rozlišují se podle:

  • materiálu
  • tvaru a velikosti
  • počtu zásuvek
  • stylu a barvy

Podle toho, kde plánujete produkt umístit, byste měli zvolit model. Správná komoda vypadá skvěle v každé místnosti - v předsíni, obývacím pokoji, dokonce i v koupelně.

Nejčastěji se však umisťuje do ložnice, protože zásuvky jsou velmi vhodné pro ukládání ložního prádla, povlečení a osobních věcí. Pokud vedle postele umístíte komodu, můžete na ni položit hrnek nebo knihu, případně do ní umístit i noční lampičku.

Jak si vybrat komodu do ložnice?

Při výběru komody do ložnice se nejprve musíte zaměřit na její velikost. Zde je důležité si uvědomit, co budete uvnitř ukládat. Pomůže vám jednoduché cvičení: promyslete si všechny věci, které chcete do komody umístit, a přidejte další zásuvku - nebude zbytečná.

Poté ji přiměřeně rozměrově přizpůsobte velikosti vaší ložnice. Pokud je místnost malá, počítejte s výsuvnými zásuvkami a šuplíky. Komoda by neměla bránit volnému pohybu.

26647

Uvědomte si, že velmi malý model se ve velké ložnici ztratí, zatímco velký výrobek bude v malé místnosti působit nepřehledně. V obou případech vytváří vizuální disharmonii.

Dalším aspektem, který je třeba při výběru komody zohlednit, je styl místnosti. Měla by odrážet atmosféru místnosti, být v souladu s ostatním nábytkem a nestrhávat na sebe příliš pozornosti, jinak se může rychle stát nudnou.

Nenechte se omezovat pevným rámcem. Pokud má ložnice například klasický styl a klidné tóny, ale vy chcete interiéru dodat opravdu šmrnc, můžete zvolit kus s efektními detaily, jako jsou například originální úchytky.

Materiál


Moderní nábytkářský průmysl nabízí komody z různých materiálů: dřeva, dřevotřísky, MDF, plastu, kovu a dokonce i kamene. Každý z nich je svým způsobem dobrý. Podívejme se na nejpopulárnější možnosti.

DTDL je laminovaná dřevotřísková deska. Jednou z jejích hlavních výhod je dostupná cena a velké množství dostupných barev. Díky své nízkonákladové výrobě se stala oblíbenou u designérů. Výběr z palety vyhoví každému vkusu: k dispozici jsou barvy jako dřevo, jednobarevné desky, varianty s kresbami. Povrch může být matný nebo lesklý.

Laminovaná povrchová úprava činí z laminovaných dřevotřískových desek poměrně odolný a nenáročný materiál. Díky své poměrně tuhé struktuře se deska nebojí vlhkosti. Hlavním pravidlem je po mokrém čištění otřít povrch do sucha. Při správné péči vám tato komoda vydrží mnoho let a budete ji moci předávat jako dědictví.

Kvalitně ošetřené desky jsou bezpečné. A pokud je pro vás důležitá rozumná spotřeba, ve prospěch komody z tohoto materiálu určitě rozhodne následující skutečnost: je známo, že nástup dřevotřískových desek snížil množství odpadu ze dřevovýroby z 60 % na 10 %.

MDF je stlačená deska na bázi dřeva, která se vyrábí lisováním za tepla z jemných pilin. Nepoužívá se žádné lepidlo. Výhodou MDF je tedy absence toxických emisí.

Komody z MDF jsou k dispozici v široké škále barev. Moderní MDF desky mohou být laminované, dýhované (pokryté tenkou vrstvou pravého dřeva nebo kamene), smaltované nebo lakované. Nespornou výhodou je dlouhá životnost. MDF desky se nevypalují, nedeformují ani nesmršťují. Poškrábání a odštípnutí komodu z MDF nijak neovlivní. Nebudou se v ní množit brouci ani plísně. A to hlavní, pro co je nábytek z MDF oblíbený, je cenová dostupnost.

Dřevo je tradičním materiálem pro výrobu nábytku. Pokud jste příznivci klasiky, je pro vás komoda z masivního dřeva tou správnou volbou. Často jsou voleny kvůli svému přírodnímu původu. Dřevo je považováno za živý a hřejivý materiál. Takové komody vypadají ušlechtile a samozřejmě budou nápadným potvrzením vytříbeného vkusu majitelů domu.

Dnes designéři používají různé druhy dřeva, takže moderní dřevěná komoda není těžká. Například komody Chloe jsou lehké a elegantní. Dřevěné komody jsou navíc obvykle limitované edice, což znamená, že se můžete stát majitelem exkluzivního modelu.

Jejich cena je však vyšší a barevná škála není tak široká jako u dřevotřískových desek a MDF. Kreativní typy to však mohou snadno proměnit ve výhodu: dřevěnou komodu lze vždy natřít vaší oblíbenou barvou.

Plast je prakticky nekonečná životnost za nejpříznivější cenu. Lehký, poddajný materiál, ze kterého lze vyrobit jakýkoli tvar, ozdobu nebo přírodní proutí. A stylové a barevné možnosti jsou neomezené. Pokud hledáte klasiku, rozhodněte se pro komodu s decentním a inteligentním designem. Pokud chcete interiér oživit, pořiďte si nábytek s potiskem poupat.

Moderní plast je dostatečně lehký, odolný, nepotřebuje zvláštní péči, neztrácí lesk a nebledne. Nábytek z tohoto materiálu je dobrým řešením pro rodiny s malými dětmi. Dítě se nezraní, pokud do komody narazí.

Tvar a rozměry

Před nákupem je důležité zvážit všechny možné modely z hlediska tvaru a velikosti.

Nejběžnější a nejtradičnější je obdélníková komoda. Lze ji umístit do kterékoli části místnosti a dobře ladí s ostatním nábytkem. Různé modely umožňují najít výrobek vhodný pro jakýkoli interiér a velikost ložnice.

4207-4

Pokud nemáte v ložnici místo na toaletní stolek, můžete zvážit komody se zrcadlem. Tyto položky nemusíte hledat zvlášť, stačí se rozhodnout pro velikost a styl modelu. Tvar zrcadla může být čtvercový, kulatý nebo obdélníkový. Pro aristokratickou ložnici se hodí zdobný rám.

Rozměry komody určuje výška, hloubka a šířka.

Výška komody obvykle začíná na 80 cm. Za standard se považují modely s délkou do pasu - kolem 110 centimetrů. Jedná se o univerzální řešení pro téměř jakýkoli prostor.

Existují i vyšší modely, které pojmou více věcí, ale jejich plocha nebude fungovat jako noční stolek. Tyto modely stojí za zvážení, pokud je prostor v místnosti podél stěn velmi omezený. V tomto případě může výška kompenzovat malou šířku a hloubku komody.

Pokud jde o hloubku, je nejlepší volit modely s hloubkou 30 cm a více. Užší verze jsou nepraktické, protože užitná plocha bude ještě menší (odečtěte tloušťku zadní stěny). Optimální hloubka je 40 až 50 centimetrů: do zásuvek se pohodlně vejdou lůžkoviny a drobné předměty se neztratí.

Pokud plánujete do komody ukládat předměty, které nejsou tak často potřeba, například jste se rozhodli schovat zimní oblečení na léto, můžete zvážit předměty s hloubkou 60 centimetrů a více. Taková komoda bude vhodná i pro drobné předměty, ale pak použijte speciální rozdělovače nebo organizéry pro snadné třídění.

Šířka komody může záviset na počtu zásuvek. O tom bude pojednáno v další části.

Počet zásuvek


Klasické komody mají čtyři podélné zásuvky nad sebou. Tento standard však již není závazný. Dnešní sortiment komod je navržen tak, aby vyhovoval všem potřebám, od modelů úzkých jako penál až po modely široké jako šatní skříň.

Poměrně častá je varianta se zdvojenými zásuvkami: jsou uspořádány v párech ve stejné řadě. Na šířku zabere značný prostor, ale pojme obrovské množství předmětů.
Pokud není podél stěn mnoho místa a balíte hodně věcí, poohlédněte se po vyšších, užších modelech: pět a více zásuvek nad sebou. Správná organizace úložného prostoru zajistí, že se vaše komoda bude snadno používat: do horních zásuvek můžete ukládat věci, které nepotřebujete stále, a do spodních zásuvek a zásuvek v úrovni pasu můžete ukládat věci, které potřebujete denně.
Existují také miniaturní modely se třemi nebo dokonce dvěma zásuvkami, které jsou ideální pro umístění u postele.
Některá provedení mají nejen zásuvky, ale i police, a to uvnitř i venku. V druhém případě se jedná o další dekorativní prvek: na poličky ve stylu místnosti umístěte knihy, svíčky nebo vázu a interiér místnosti bude mít úplně jiný kolorit.

Styl a barva komody

Klasický styl. Móda přichází a odchází, ale klasika je nadčasová. Proto se znalci tohoto stylu nebojí žádných změn v náladách návrhářů. Klasické komody se často vyrábějí v bílé nebo světlé barvě nebo ve dřevě. Mají spoustu detailů, ale nic zbytečného. Jsou dokonalým partnerem pro většinu kusů nábytku.

Aristokratický styl. Jedná se o stejný klasický styl, pouze s rozptýlenými ažurovými dekorativními prvky. Vyřezávané sloupky, rozety, zlaté malby - modely vypadají jako z budoáru Marie Antoinetty. Tyto kusy nábytku jsou skutečnými uměleckými díly. Pokud se chcete cítit jako královna, rozhodněte se pro komodu v tomto stylu. Základní barva je převážně světlá.

Minimalismus. Minimalistický, strohý, ale vkusný styl. Minimalistická komoda je ideální pro mladý pár v městském bytě. Hlavními barvami pro ložnici jsou bílá, béžová a šedá. Ideální pro vytvoření monochromatického interiéru. Pro vytvoření kontrastu můžete zvolit také komodu například v tmavé barvě. Nezapomeňte však: minimalismus nesnáší ani sebemenší nepořádek. Při volbě tohoto designu si zvykněte odkládat věci tam, kam patří.

Loft. Nejmladší a nejbohatší styl ve světě designu. V místnostech s takovým interiérem nepoznáte, zda jste v bytě, nebo v tovární hale. Loftový styl se vyznačuje přírodními materiály, minimálním nábytkem a jednoduchými tvary. Do takového interiéru skvěle zapadne komoda.

Co dalšího byste měli zvážit při výběru komody?


Věnujte pozornost detailům. Kování není důležité jen z estetického hlediska. Při výběru úchytek, nožiček a dalších částí nábytku je třeba dbát na to, aby vydržely a snadno se používaly.

Nejběžnějšími typy úchytů jsou konzoly a lišty. Výhodou tažných úchytek je designová univerzálnost: jsou vyrobeny z různých kovů a mají různé tvary, ornamenty a vzory. Kolejničky pro úchytky jsou jednodušší a úspornější variantou, avšak neméně funkční. Pokud pro vás tyto detaily nejsou důležité nebo se nechcete o úchytky náhodně zachytit, vyberte si nábytek bez nich - v takových komodách se zásuvky otevírají stiskem na přední straně.

Nožičky hrají také dekorativní a funkční roli. Pokud jsou například podlahy v ložnici nerovné, můžete si vybrat komodu s výškově nastavitelnými nohami. Existují také možnosti bez nožiček, zřejmým bonusem je, že se pod touto komodou nebude hromadit prach.

Zavírače zásuvek umožňují plynulé otevírání a zavírání zásuvek a zabraňují tak náhlým otřesům. Každý, kdo se setkal s nekvalitními zavírači zásuvek, vám potvrdí: na těchto dílech je lepší nešetřit.