7 chyb při plánování malého prostoru

Bydlení v malých prostorách není tak náročné, jak si myslíte, řiďte se našimi tipy a vyhněte se 7 nejčastějším designovým chybám.

maly obyvak inspirace

Víme, že snaha o přizpůsobení a navrhování v malých prostorech může být velkou výzvou, nicméně maximalizace dostupného prostoru a co nejlepší využití metrů čtverečních, které máte k dispozici, vyžaduje trochu více pozornosti při plánování. Proto je velmi důležité zjistit, jaké chyby máte tendenci dělat, jak se jim vyhnout a jaké existují alternativy, abyste každý kout využili co nejlépe.

Zde je 7 nejčastějších chyb, kterých je třeba se vyhnout při zařizování malých bytů.

1. Přerušování vizuálního proudění

  • Velmi častou chybou v malých prostorech je příliš mnoho stěn, příček, mříží a jakéhokoli systému členění, který přerušuje vizuální tok. To zhoršuje pocit prostoru, protože ho zkracuje a rozděluje, zatímco ideální je ponechat všechny malé plochy co nejotevřenější. V tomto případě bude pro zlepšení toku a získání dalších metrů čtverečních zásadní odstranění dveří, dělících stěn a jakýchkoli jiných prvků, které přerušují výhled.

oslo obyvaci stena

2. Přesycení nábytkem

  • Tato chyba je poměrně častá a je jednou z nejškodlivějších, které existují pro malé prostory. Chtít do malého prostoru umístit stejné množství a velikost nábytku, jaký se používá ve velkých bytech, není správná věc. Nejprve byste si měli spočítat dostupný prostor, změřit ho a použít pravidlo proporcí, kdy by umístěný nábytek měl zabírat pouze třetinu celkového prostoru. Uplatněním tohoto algoritmu se vám bude žít mnohem pohodlněji, dekorace bude plynulejší, a proto se vám podaří, aby prostory vypadaly mnohem prostorněji, příjemněji a elegantněji.

3. Nepoužívání nábytku vyrobeného na míru

  • Nevybírejte si příliš malý nebo příliš velký nábytek, který se do prostoru nevejde, protože tak mohou vzniknout mrtvá místa, která jsou zbytečná. V malých prostorech se velmi často stává, že nábytek "není na svém místě", tj. vypadá, jako by se tam nehodil. Nábytek musí odpovídat vašim potřebám, proto je ideální věnovat mu dostatečnou pozornost a vybrat si kusy vyrobené na míru, které se přizpůsobí vašim běžným zvyklostem. Volba světlého, přírodního dřeva nebo tlumených barev vám navíc umožní dosáhnout vizuálního efektu prostornosti a lehkosti.

maly obyvak inspirace 1

4. Nepřikládat důležitost přirozenému osvětlení

  • Obecně platí, že v malých prostorách chybí dobré osvětlení a většinou tomuto detailu nikdo nevěnuje pozornost. Nebraňte přirozenému světlu pronikat do zákoutí, vyhněte se umístění nábytku, tlustých závěsů nebo jiných prvků, které přerušují vstup slunečního světla zvenčí. Ke zlepšení osvětlení můžete přispět přidáním dalších stropních, stolních a stojacích lamp, které vytvoří teplejší a útulnější prostory.

maly obyvak

5. Nevytvářet vizuální efekty

  • Hra s perspektivami a velikostmi je základem vizuálního vylepšení malých prostor. Zásadní je například výběr správné velikosti koberce do obývacího pokoje, protože příliš malý koberec metry zkracuje, zatímco příliš velký naopak prostor zmenšuje. Totéž platí pro umístění závěsů od stropu k podlaze, díky čemuž okno vypadá vyšší. Dalším tipem je nepoužívat tapety s křiklavými, velkými a tmavými vzory, protože pak prostor vypadá menší, než ve skutečnosti je. Můžete také použít zrcadla, která odrážejí a zdvojují prostor.

6. Akumulace většího množství, než je možné uložit

  • Ano, opakujícím se problémem je nepořádek a v malých prostorách je to ještě náročnější. Plynulost v prostoru, kde je vše nasycené a přetížené, je poměrně komplikovaná, takže investovat čas do pročištění a mít jen to, co je nezbytné, je klíčem k tomu, aby váš domov nevypadal ještě menší. Vyvarujte se umisťování příliš mnoha dekorativních předmětů, také to zahlcuje prostor a opticky ho zmenšuje.

1242-9

7. Nepřidávejte kontrast

  • Neustále opakujeme: hra se světlými tóny v nábytku, barvách a dekoracích je dobrý nápad. Nedostatek metrů čtverečních v prostoru však neznamená, že váš domov musí být minimalistický, důležité je dodat dekoraci několik kontrastních doteků prostřednictvím barev, textur a vzorů. Použití světlého základu pomůže vašim polštářům, kobercům, obrazům nebo dekoracím k většímu dobrodružství, aniž byste museli obětovat metry čtvereční.